Werk aan de winkel

Met Prinsjesdag vers achter de rug, zou je kunnen zeggen: we zijn begonnen. Of zoals onze versgebakken premier het verwoordt: Er is werk aan de winkel.

Normaal zou ik opspringen bij zoveel daadkracht, want er is inderdaad veel werk aan de winkel. Toch aarzel ik deze keer en bekijk ik dit hele gebeuren wat argwanend. Ik merk ik dat ik er soms ook best een beetje lamgeslagen van ben. Want het zogenaamde ‘werk’ wat ik graag zou zien gebeuren, is niet het werk wat aangepakt wordt. Vooral wanneer het gaat over die so called asielcrisis en de klimaatmaatregelen, m’n hart krimpt. Bezuinigingen op onderwijs, ook zoiets. En op cultuur.

Maar goed, met somberen redden we t ook niet. En er ís werk aan de winkel, voor iedereen.

Augustinus leert ons dat een goede samenleving zich kenmerkt door mensen die zich laten leiden door Gods liefde voor alle mensen. En dat daarin onze eerste taak is om te zien naar elkaar. In wezen werkt hij Jezus’ uitspraak uit die is: Heb God lief boven al en uw naaste als uzelf. Dát is de taak die wij voor ons hebben liggen. Zo eenvoudig als het klinkt, zo ingewikkeld kan het soms zijn in de uitvoering. Ik denk dat wanneer we ons laten aanspreken door deze regel, we een heel eind komen, ook met dit kabinet.

En omdat ik het zo’n mooi nummer vind en omdat t mij inspireert en uitnodigt en troost, dacht ik, een liedje van Bløf. Met als mooiste zinnen:

Want de grond kust zacht je voeten
Zij is hier en in je dromen
Is er als je wilt altijd
Een manier om thuis te komen

https://youtu.be/OAMq8ur-DK0?si=L0lf-cG4xtBWHmZB

Komende zondag mag ik in de Inham voorgaan. Jacob Bajema en Catharinus van den Berg nemen jullie deze zondag mee in gedachten over gemeenschap zijn in deze tijd. De moeite waard dus! Hieronder zijn bericht daarover!

Groet Rolinka

Ik, pelgrim

Elke religie kent heilige plaatsen, en in elke religie maken gelovigen reizen naar die plaatsen. Pelgrimeren verrijkt (de beleving van) je geloof en is ook een unieke kans om aandachtig onderweg te zijn met jezelf – even los van de beslommeringen van alledag.

De schrijver van de brief aan de Hebreeën (die vind je ergens halverwege het Nieuwe Testament in de Bijbel) zegt dat élke christen een pelgrim is: een reiziger, over de wegen van het leven, onderweg naar God. In het Oude Testament staan veel pelgrimsliederen. Uit die ‘liedjes voor onderweg’ pakken we er deze dienst een paar bij de kop. Er staan opmerkelijke dingen in.

De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat, pelgrimeren. Ik mag jullie dienst leiden, zondag, en ik doe dat als theoloog én als pelgrimagebegeleider  Met ons initiatief Heilige Ruimte (.org) organiseerden we afgelopen weekend nog een pelgrimage van Maastricht naar Aken. Ik kan je vast één ding opbiechten: wie bij ons een pelgrimage boekt, betaalt teveel. Ik hoop zondag uit te leggen waarom.

#zininzondag!

Catharinus

Reacties zijn gesloten.