De Protestantse Gemeente Hoogland/ Amersfoort-Noord (PgHAN), waar de Veenkerk samen met het Brandpunt en De Inham deel van uitmaakt, denkt al langere tijd na over een duurzame toekomst. Er zijn in 2021 gezamenlijk met de drie kerken een aantal stevige uitgangspunten geformuleerd met als doel een duurzame en financieel gezonde kerkgemeenschap te worden en blijven.
Op deze pagina staat alle informatie over de toekomst van de Veenkerk bij elkaar. We werken de site regelmatig bij met nieuwe ontwikkelingen en informatie.
Wat was ook alweer de aanleiding?
Zoals bekend staan we als Veenkerk voor een uitdaging om een sluitende begroting te krijgen. De afgelopen jaren hadden we als Veenkerk een tekort van ruim € 38.000 per jaar op de begroting. Gelukkig zijn we financieel gesteund door de andere twee kerken, Het Brandpunt en De Inham. Nu is het tijd om op eigen benen te staan. Hoe vliegen we dat aan?
Wat hebben we de al gedaan en bereikt?
De afgelopen maanden hebben we al verschillende stappen genomen en gebeurde er veel rondom het onderwerp duurzame toekomst. De input uit het gemeentegesprek van 3 april 2022 en de Adoptiedienst, georganiseerd door eigen gemeenteleden, is vertaald naar een presentatie duurzame toekomst. Mats Kremer, Agi Marik en Mark Roemers presenteerden dit zowel in de eigen kerkdienst als op de gemeenteavond van PgHAN, op 18 mei in De Inham. De Taakgroep duurzame organisatie heeft de opbrengst van deze gemeenteavond samengevat in een “Eindadvies duurzame organisatie”. Dit advies is in de Algemene Kerkenraad van PgHAN op 29 september 2022 goedgekeurd.
Ook de Taakgroep begroting, waar Frank Smit en Daniëlle Donath aan deelnemen vanuit de Veenkerk, dacht na over hoe de Veenkerk in 2025 kostendekkend kan zijn. Dit kan door enerzijds de huidige opbrengsten met jaarlijks 13% te laten stijgen, en anderzijds de formatie van de predikantsplaats de komende jaren stapsgewijs te verlagen van 1,0 fte in 2022 naar 0,7 fte in 2025. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom zijn meer veranderingen nodig om financieel gezond te worden en de moderne kerkgemeenschap te zijn en blijven die we voor ogen hebben.
Een overzicht van alle documenten en presentaties is terug te vinden onder het menu item Toekomst Veenkerk.
Abonnement op de Veenkerk
Het Abonnement op de Veenkerk is één van die benodigde veranderingen. Wij geloven dat deze vorm een hogere opbrengst geeft dan de traditionele Actie Kerkbalans, én dat deze manier van geven op termijn minder inspanning vraagt van onze vrijwilligers. Hierdoor kunnen we onze aandacht richten op dat wat we echt belangrijk vinden, namelijk de mensen en activiteiten in onze kerkgemeenschap. Samen bouwen aan onze kerkgemeenschap maakt ons toekomstbestendiger.
Overzicht genomen stappen
21 april 2024: update Toekomst Veenkerk voor de Veenkerkers en geïnteresseerden.
20 maart 2024: Start initiatief “Vriend van de Veenkerk“.
13 maart 2024: Plaatsen thermometer op de website.
20 december 2023: Start werkgroep Toekomst Veenkerk, met 24 december oproep in kerstnachtdienst voor donaties.
30 oktober 2022: Toelichting over “Abonnement op de Veenkerk” na de dienst.
27 oktober 2022: Werkgroep presenteert de uitkomsten van het onderzoek naar “Abonnement op de Veenkerk” in Algemene Kerkenraad (AK) PgHAN.
Oktober 2022: Abonnement op Veenkerk-poll uitgezet binnen de gemeente.
September 2022: Mededelingen vanuit de AK: Het voorstel van de wijkraad van de Veenkerk om in 2023 niet mee te doen met Kerkbalans, maar over te stappen op “Abonnement Veenkerk” is positief ontvangen in de AK. We mogen hier nader onderzoek naar doen en deze route verkennen samen met het College van Kerkrentmeesters (CvK).
29 september 2022: Het “Eindadvies duurzame organisatie” opgesteld door taakgroep duurzame organisatie, is besproken en goedgekeurd door leden van de AK. Deze groep had al eerder een advies uitgebracht dat door de AK op 27 januari jl. is besproken.
Mei 2022: In de taakgroep begroting geven Frank en Daniëlle advies aan de hand van een presentatie begrotingsgroep hoe de Veenkerk in 2025 kostendekkend kan zijn. Dat is enerzijds mogelijk door hogere opbrengsten Kerkbalans (jaarlijkse noodzakelijke stijging van 13%) en anderzijds door de predikantsformatie de komende jaren af te bouwen van 1,0 fte in 2022 naar 0,8 fte in 2024 en 0,7 fte in 2025.
18 mei 2022: Gemeenteavond met de drie kerken (De Inham, het Brandpunt en de Veenkerk) waarin ieders visie en toekomstplannen aan elkaar zijn gepresenteerd. Namens de Veenkerk presenteerde Mats en Mark de kernwaarden van de Veenkerk uit de presentatie Duurzame toekomst.
15 mei 2022: De input uit het gemeentegesprek en de Adoptiedienst in april zijn door enkele gemeenteleden uitgewerkt en vertaald in een presentatie Duurzame toekomst . Deze is aan de gemeente getoond in de dienst (start kerkdienstgemist.nl op 50e minuut in de dienst).
24 april 2022: Adoptiedienst georganiseerd door gemeenteleden over de toekomst van de Veenkerk.
3 april 2022: Gemeentegesprek na de dienst over een duurzame toekomst van de Veenkerk.
Maart 2022: Brainstormsessie in de wijkraad over de toekomst van de Veenkerk: Wat vinden we belangrijk? Wat hebben we geleerd in coronatijd en wat hebben we gemist? Waar zijn we goed in met elkaar en wat kunnen we leren van andere kerken? Wat is het huidige beleid van de Veenkerk en is dit nog actueel of moet dit worden bijgesteld?
14 november 2021: In een interactieve viering spraken we met elkaar over kerkzijn: Wat is er nodig aan menskracht en financiële middelen? Dit leverde ons mooie inzichten zoals De Veenkerk is een plek waar je tot rust komt, je mag zijn, gezien wordt, voor inspiratie, eigentijds, verbinden, vernieuwen.
Oktober 2021: Het Petrus-project, ontwikkeld door Rolinka, is in oktober en november 2021 behandeld in de diensten. Dit project is ook aangeboden aan de andere kerken om zo het goede gesprek met elkaar te kunnen voeren.
September 2021: De wijkraad heeft met elkaar gesproken over de uitgangspunten voor een duurzame toekomst opgesteld door de PgHAN.