Veertigdagentijd begonnen

Afgelopen woensdag was het aswoensdag. Dan wordt er stilgestaan bij onze kwetsbaarheid:

Uit stof zijn we gemaakt, tot stof zullen wij terugkeren.

Wij behoren God toe.

Zegen ons aan het begin van deze veertigdagen,

Hoor onze spijt, onze gebeden en dromen

En houd ons dichtbij Jou God

Houd ons dichtbij

AMEN

Ondertussen is er ook die dag dat er stilgestaan wordt bij het feit dat het precies een jaar geleden is dat de oorlog in Oekraine uitbrak. Een grote gebedsviering om vrede wordt 24 februari uitgezonden op tv. Bid voor wie u kwaad doen, hoorden we vorige week. Gebeden om en voor de agressor… het is niet makkelijk, maar ik denk misschien wel het hardst nodig. Op hoop van zegen…op hoop van zegen.

En dan deze zondag: de eerste zondag van de veertigdagentijd. We gaan de weg van Jezus volgen. Maar wie volgen we dan precies? En wie of wat komen we tegen op die weg. En de grootste vraag: waartoe leidt deze weg. Het is een weg waarop je gevraagd wordt bewust te kijken en te luisteren naar alles wat van waarde en daarom zo weerloos is. En hoe ga je daarmee om? Een weg van stil staan en stil zijn. Van luisteren en ontvangen misschien wel. Ruimte maken voor God. Al die dingen.

Met de kinderen en hun project vangen we deze reis aan komende zondag. En we horen het verhaal over een graankorrel, die in de aarde valt en sterft. Wat betekent dat voor jou en mij en wat zegt dat over de weg van Jezus? We gaan het horen van dominee Klein Kranenburg… jazeker: mijn vader.

Heel bijzonder om een keer samen met mijn vader in een viering voor te gaan. Twee verschillende dominees, maar ik denk wel eenzelfde passie voor het verhaal. Andere taal van hem, maar ik denk met eenzelfde boodschap. Ik kijk hier ontzettend naar uit.

Mijn broer zal de piano bespelen. En als u zich afvraagt waarom ik dit doe: omdat het kan. Heel simpel. Ik ben dankbaar en blij dat mijn vader gezond is en dat we elkaar zien en waarderen. En dat er zoveel vertrouwen en vrijmoedigheid is om het podium samen te delen is wel erg speciaal. Dus gewoon: omdat het kan.

Ik weet dat er veel op vakantie zijn komend weekend: heel veel plezier!

En voor al diegenen die dat niet zijn: weet je van harte welkom deze bijzondere morgen.

Hartelijks

Rolinka

Reacties zijn gesloten.