De naakten kleden

De derde zondag van de veertigdagen alweer. Halverwege onze weg naar Pasen worden we stilgezet. We horen hoe deze weg niet zomaar die route is naar Bevrijding, naar Leven volop, naar Opstaan uit en tegen alles wat leven in de weg staan; we horen vooral hoe persóonlijk deze weg is. Ontdaan van alles wat we onszelf aantrekken, letterlijk en figuurlijk, bevrijd van allerlei systemen en constructies waarin we onszelf, de ander en ook God gevangen houden, worden we verder geroepen.

Naakt… kwetsbaar.

De naakten kleden… dat is het werk van Barmhartigheid deze week. En niet toevallig wellicht. Waarmee bekleden we elkaar eigenlijk? Met welk oordeel, welke waardering, welk hokje… kunnen we het überhaupt aan om een ander te zien zoals hij of zij is? Mooie vragen om over na te denken met elkaar, over te spreken aan tafel.

Ik merk dat mijn verlangen om jou, u weer te zien, in het echie steeds groter wordt. Ik hoop van harte dat dat ook weer kan. Ergens… in de nabije toekomst. Als moderamen hebben we daar ook over nagedacht. Met elke keer weer die vraag: wat is wijsheid? Moeten we nu al samenkomen, omdat dat vanuit de PKN min of meer weer wordt toegestaan? Of houden we ons nog aan de maatregelen, omdat we vertrouwen op onze verbondenheid op afstand en omdat we voelen dat we het nu gewoon niet kunnen maken naar anderen. Dat laatste overheerst.

Tegelijk is er wel de behoefte aan duidelijkheid. Daarom hebben we besloten om vanaf het begin van de Stille Week de vieringen weer te livestreamen. De Palmpasen zal een buitenactiviteit worden voor jong en oud, geheel Coronaproof. U hoort daar volgende week meer over. De vieringen van Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zullen gestreamd worden. Als er dan weer publiek mag komen, is dat snel geregeld. Zo niet, dan maken we voor u een mooie, bezienswaardige uitzending. Zo sorteren we alvast een beetje voor op een iets meer opengestelde samenleving. Oh wat zal Pasen dan echt een feest van Bevrijding kunnen zijn… wie weet, wie weet (niet dat ik verwacht in een volle kerk te zitten, maar ik hoop op een start van zeer gecontroleerd live vieren.. dat wel).

De komende weken echter mag u nog genieten van de filmpjes die we elke zondag voor u maken. Met heel veel plezier en toewijding. Langs deze weg een diepe buiging naar de makers: Nico Grims (camera), Agi Marik (productie-assistent en regie) Matthijs van den Brink (camera), Marcel Splinter (camera), Johan van der Veen (geluid en licht en techniek) en Patrick Donath (editing). Annemiek Boot en Ferdinand Contant en Edwin de Rooij: grote dank voor elke keer precies de juiste ‘toon’ te vinden bij de teksten. Het is echt geweldig om met dit team zoiets moois te maken. Dankjulliewel!

Reacties zijn gesloten.