Een bewogen week

Een bewogen week, zou je toch wel kunnen zeggen. De verkiezingen vond ik ongekend spannend. En velen met mij, want de opkomst was ook ongekend hoog. Het laatste percentage was zo’n 82% las ik. Dat geeft toch wel aan dat het mensen ernst is met ons land. De uitslag, daar is veel over te zeggen. Dat gebeurt ook, je hoeft de tv maar aan te zetten. Welk kompas wordt er zichtbaar? Is het lange termijn-denken of juist korte termijn? Welk verlangen heeft onze keuze bepaald? Wat wordt er (misschien wel pijnlijk) zichtbaar in de uitslag van deze verkiezing over de staat van ons land?

Laat ik het zo zeggen: we hebben de Werken van Barmhartigheid nog steeds enorm nodig. Ik moet in dit verband denken aan die Suske en Wiske: de zeven snaren.

De harp met de zeven snaren is verbonden aan het doen van de zeven werken van Barmhartigheid. Als de harp verwoest zou worden, dan wordt er nergens op aarde deze werken meer gedaan. Dan verdwijnt zogezegd het warme hart van onze planeet. Suske en Wiske is er uiteraard alles aan gelegen om dat te voorkomen. Aan het eind van het album (let op spoiler) is het niet duidelijk of de harp het overleefd heeft of niet. Het bewijs in het allerlaatste plaatje wordt echter geleverd door Lambik, die spontaan een dood vogeltje gaat begraven (de doden begraven). Doordat mensen nog steeds omzien naar de ander en hun warme hart laten spreken, is het duidelijk dat de harp niet verwoest is.

Ik kijk ook zo naar onze samenleving. Zolang mensen zich nog steeds aangesproken weten door het Goede, omzien naar elkaar, liefde doen, vrede maken en gerechtigheid nastreven, wil en kan ik het niet opgeven met de mens en met de wereld. Tegelijk blijft dat een niet aflatend beroep doen op ons. Op onze inzet en energie, op ons geloof en hoop op anders. En op ons lef om te blijven opstaan als we zien en horen over onrecht, racisme, ongelijkheid, armoede en uitsluiting, in het klein en in het groot. En dat is niet makkelijk en zeker ook niet altijd comfortabel, maar wel van levensbelang.

Dat gezegd hebbende, wil ik jullie wijzen op de komende weken rondom Pasen. We trappen af met de Paaschallenge, een buitenactiviteit, Corona-proof voor jong en oud. Verder in deze nieuwsbrief kunt u daar meer over lezen. Ik hoop enorm op een leuke opkomst. Een mooie gelegenheid om elkaar min of meer spontaan in de wijk tegen te komen! Doe mee!!

In de Stille Week zullen we op Vrijdag, Zaterdag en Zondag Pasen vieren in de Veenkerk met reservering en livestream. Volgende week zal daar de link voor worden aangemaakt. Voor het vervolg van de vieringen wil ik u ook wijzen op een oproep verderop in de nieuwsbrief. We hebben geld nodig om de livestream te kunnen blijven aanbieden! En er is al een leuk bedrag binnen, maar we zijn er nog niet! Ik kan niet wachten om u weer live te ontmoeten, met alle maatregelen in acht nemend uiteraard.

Goede week

Rolinka

Reacties zijn gesloten.