Voorkomen is beter

 

God schudt zijn ernstig betwijfelde hoofd –

Als voorkomen beter was dan genezen,
dan was hij nergens aan begonnen,
dan was het nu nog nul uur nul
op de nulde dag
en bleef het dat –

hij bijt op zijn niet langer voorstelbare nagels
en gluurt naar beneden –

straks gaat hij genezen,
in zijn aandoenlijke wijsheid weet híj alleen
waarvan.

Toon Tellegen

 De duif, de vredesduif… symbool van vrede. Mijn opa heeft me ooit verteld dat een duif geen gal heeft en dat deze daarom de vredesdrager is… hij is niet bitter. Ik weet niet of het waar is, maar ik vind het een mooie gedachte.

Wat is er veel veranderd is een week. En bij mij drukt ‘t. Ik kom net terug van een gebedsviering voor Oekraine, door de kerken van Vathorst. Verbindend en hartverscheurend tegelijk. Dat we hier nu zijn en al onze machteloosheid samenvatten in “Heer ontferm U”, het troost en geeft hoop. Ondertussen dringen de beelden zich aan ons op. In die spanning leven wij nu. Tussen het leven dat ons wenkt, buiten en binnen. En het leven dat onzeker is en de strijd om vrijheid. En in die spanning hebben we het uit te houden.

Ik heb hoop. Op beter. Op anders. Omdat niets buiten God valt, ook deze tijd niet. En voor woorden van troost: kijk en luister hier maar even naar, heel treffend:

https://twitter.com/David_Boogerd/status/1497939839953551366?s=20&t=oTMonoYQOpyKKbCzeoBJSw

Komende zondag de eerste zondag van de veertigdagentijd. De eerste stap op weg naar Pasen, het feest van Leven, waar we vieren dat de Liefde altijd sterker is dan de Dood. Hoe hebben we dat nodig nu te horen en te delen samen.

We beginnen met het verhaal dat Maria de voeten van Jezus met olie inwrijft. Een intiem en veelzeggend gebaar. Wat het ons zegt gaan we zondag horen. De kinderen beginnen met hun eigen project: ben je klaar voor het feest? Hoe dubbel dat ook klinken mag in deze tijd: het zal Pasen worden. Dus we kunnen ons daar maar beter goed op voorbereiden. En hoe beter te protesteren tegen alles wat het leven ondermijnt, dan het leven ten volle te vieren en te omarmen.

Ik hoop u allemaal zondag weer te zien!

Hartelijks,

Rolinka

Reacties zijn gesloten.