Kerstwens

Niemand mag met Kerst alleen zijn… zo’n slogan die we steeds horen de laatste tijd. Vanuit allerlei verschillende hoeken overigens: winkeliersketens tot aan kerken en andere welzijnsinstanties.

Ik las n column van de week van iemand die daarop antwoordde: ”Gaan we dreigen?” Het wordt inderdaad zo dwingend gesteld, dat je je haast gaat schamen als je wel met Kerst alleen zit. Dat hóeft natuurlijk helemaal geen straf te zijn. Misschien vind je het juist wel prettig. Misschien zijn voor jou die dagen juist tijd om met jezelf en alles wat je dierbaar is, herinneringen, verlangens en wat dies meer zij, alleen te zijn. Kies je ervoor om wel of niet naar n viering te gaan, mensen te ontmoeten en ook weer naar je eigen huis te gaan.

Door het zo zwaar te maken, dat je niet alleen mág zijn, voelt t inderdaad ook wel erg dringend. Natuurlijk, ik weet dat er mensen zijn, voor wie t heel zwaar is, deze dagen en het ontbreken van gezelschap. Maar dan vraag ik me ook af: komt dat ook niet n beetje omdat het er zo dik bovenop ligt? Ik weet t niet. Feit blijft dat Kerst ook n feest is waar mensen elkaar wél opzoeken, tijd nemen voor degene die men liefheeft, tijd nemen om bewust diegene te missen die er niet meer is, even te verzinken in herinnering.

En ja, als mensen elkaar opzoeken, dan wordt er gegeten. En ook daar zit er weer zo dwingend imperatief op. Het móet dan ook spectaculair. Hou toch op! Laat het goed zijn, genoeg en goed, voor wat je kunt en voor wat je aankunt. Als n stalletje en een kribbe voldoende was voor God zelf, dan kunnen wij t ook met minder toe.

Ik wens jou en u een kerstfeest toe waar je je thuis voelt, bij jezelf, bij mensen om je heen, bij God. Een feest waar de woorden ‘nu zijt wellekome’ gelden in de meest brede zin. Ook voor alles en iedereen die in en om jou leeft en aanwezig is.

Ik wens jou en u een kerstfeest toe waar je de ruimte voelt om je te verwonderen, het lef om je toe te vertrouwen aan ontroering en de kwetsbaarheid om dat te delen.

Al die dingen zie ik terug in dat wonderlijk mooie verhaal over de geboorte van Jezus. En als we dan toch geloven dat dat verhaal ons vertelt over hoe God vindbaar is geworden onder de mensen, komen juist die woorden terug: verwondering, vertrouwen en kwetsbaarheid. Dat dat jouw kerst mag zijn, hoe je de dagen ook door brengt.

Weet je in ieder geval heel erg welkom in de Kerstnacht en in de Kerstmorgen. info op deze site.

Mede namens Mark: wij wensen u en jou gezegende en lichte kerstdagen en een goed en liefdevol 2020.

Lieve groet

Rolinka en Mark

link naar de betreffende column: https://www.kro-ncrv.nl/protestant/inspiratie/column-annemiek-kerst

 

Reacties zijn gesloten.