Kijkje in de keuken

 

Afgelopen zondag was de eerste viering van het seizoen. Ik heb mezelf uitgedaagd om de komende maanden met Paulus aan de gang te gaan. Die eerste viering, de introductie, die moest goed zijn. In ieder geval goed genoeg om mensen mee te nemen in de ontdekkingsreis naar Paulus en de reizen van Paulus.

Ik lijd in zulke gevallen aan preekstress. Ik ben bang dat ik het niet meer kan. Ik denk ook: wie komt hier nou op af. Ik denk nog vaker: dit is niets. Het schrijven van de preek zelf is een intens en totaal onregiseerbaar proces. Ik kan nooit zeggen wanneer ik verwacht klaar te zijn. Zo ook voor deze zondag. Ik had de hele zaterdag ervoor uitgetrokken. De viering zelf was al af. De liedjes, filmpjes en teksten rond de overweging waren al geschreven. Maar nu de preek.. het moest meer zijn dan een college, het moest ook inspireren en uitdagen, het moest niet betweterig overkomen, het moest zorgvuldig en begrijpelijk…het moest… het moest vooral op tijd af, want zoon 1 van Mark vierde zijn verjaardag en daar moest ik ook echt bij zijn. Al mijn slagen om de arm dat ik het misschien niet zou redden op tijd, waren onontvankelijk verklaard. Ik kon er niet onderuit, ik moest naar die verjaardag.

Ik ben denk ik 4 keer begonnen. En dan moet je je dus voorstellen dat ik dus vier keer een inleiding/toeleiding heb geschreven van zeker 1 kantje. En dat deze dus vier keer gedeleet is. Schrijven is schrappen is het devies, maar alles schrappen is dan weer niet handig.

Totdat, in eens, er een ingang is, een ingeving, een aanknopingspunt, iets dat wél loopt. Waar het zomaar stromen gaat… waar schrijven ook schrappen is, maar er blijft nog wat staan.

Ik kijk dan altijd even naar dat Maria-beeld op mijn buro en dan hoor ik mezelf zeggen: “Hé, bedankt hè!”

En ik kan me dan niet aan de indruk onttrekken dat ik hoor: “hé, graag gedaan hè!”

“Een preek komt nie uit die blauwe lucht val nie”, zei ooit een professor uit Zuid Afrika tijdens gastcollege in Leiden.  En oh, wat moet ik vaak aan die wijze woorden terugdenken als ik weer ns lijd aan preekstress.

Wilt u overigens het resultaat lezen van die eerste preek van het seizoen, kijk dan op deze website bij ‘vieringen’. Ook leuk als u bedenkt om er 8 september bij te zijn, dan heeft u zich in ieder geval al ingelezen.

 

Reacties zijn gesloten.