Wie zaait zal oogsten…

Deze zondag vieren we Pinksteren. Het feest van de Geest. En ook: een oogstfeest. We zullen een deel lezen uit het boekje Ruth. We vallen het verhaal een beetje abrupt binnen. Ik had er eigenlijk vorige week al mee moeten beginnen, maar ik koos iets anders. Deze zondag wel, deze zondag pakken we het verhaal op, waar we lezen dat Naomi en Ruth in Bethlehem zijn en naar manieren moeten zoeken om rond te komen. Het is oogsttijd. Ruth mag, zoals alle arme weduwen, achter de oogstkar aan lopen om de gevallen aren op te rapen. Ze doet dat op het land van Boaz, en ver familielid van Naomi. En dit verloopt een beetje anders dan Ruth had gedacht… Als je wilt weten hoe: dan moet je natuurlijk zondag komen.

Pinksteren zou je ook kunnen zien als een oogstfeest. Jezus heeft met zijn woorden en zijn leven verwachting gewekt, overal waar hij is geweest. Zijn woorden zijn als zaadjes gevallen in de aarde. De tijd tussen Pasen en Pinksteren is een tijd van wording, van groei. In het verborgene (de leerlingen houden zich verborgen) groeit en broeit er iets. Om dan met Pinksteren te delen met alle mensen. De Geest vuurt de leerlingen aan: vertel het maar, deel het maar, dit voedsel uit de hemel, deze beloftevolle woorden, deze liefde om niet. Laat maar zien hoe goed God is.

Een aanstekelijk gebeuren zou je kunnen zeggen. Want de leerlingen zaaien verder…verspreiden de woorden van Jezus als zaadjes in de wind. Tot op de dag van vandaag, zou je kunnen zeggen.

Wie zaait zal oogsten… Dat betekent ook dat je zorgvuldig met je zaaigoed om moet gaan. En vooral ook: het goede zaaien. Want wie haat zaait, zal geweld oogsten. Maar wie liefde zaait…

Voor u en jullie allen: om alvast het goede te zaaien: zullen we weer wat gezelligs bakken voor na de kerkdienst? Cakejes, taartjes, pannenkoeken… allemaal heerlijk. Het is Pinksteren, het is feest. En met zo’n feest als dit is het mooi om elkaar weer te treffen. We zullen ook weer naamstickers uitdelen bij de ingang en aan u en jou de uitdaging om eens met iemand in gesprek te gaan die je nog niet zo goed kent. Ik zie ernaar uit!

 Tot zondag!

Lieve groet, Rolinka

Reacties zijn gesloten.