Dat het ooit beter worden zal

Verlangen versus verwachten.

Verlangen is anders dan verwachten. In verlangen ligt ook hoop besloten. Dat er iets is, dat eigenlijk groter en onbereikbaarder is dan mogelijk, maar toch verlang je ernaar. Tegen beter weten in misschien. Verlangen zet je in beweging. Bepaalt je koers. Want dat waar je naar verlangt wenkt je voorwaarts. Doet je opstaan uit de wanhoop en tegenslag. Al is t maar voor heel even, het is net genoeg om de hoop te voeden dat t beter worden zal.

Verwachten is weten dat iets komt, maar je weet alleen niet wanneer. Verwachting heeft te maken met ontvangen, maar voelt wat passiever aan. Je kunt niet echt iets doen, behalve zorgen dat je klaar bent als het komt (en dat is eigenlijk al heel wat). Waar verlangen je in beweging zet, zorgt verwachten ervoor dat je gereed bent. Zo bezien zijn beide nodig voor een open houding naar dat wat de toekomst in petto heeft.

 

Deze tijd van advent bepaalt ons bij deze twee werkwoorden. Verlangen: reikhalzend uitzien naar een andere betere tijd en daar naartoe bewegen. Verwachten: zorgen dat je klaar bent om dat wat van godswege komt, te ontvangen.

 

Anders gezegd: durven we de hoop nog te koesteren dat het werkelijk beter of anders worden zal? Ik wel. Hoop verloren, al verloren, zo luidt t gezegde en dat klopt wel. Ondertussen is het natuurlijk ook gewoon incasseren en na vallen weer opstaan. En dat valt niet altijd mee. Ik hoor veel van veel mensen die echt op hun tandvlees lopen en of behoorlijk wat ballen in de lucht moeten houden om alles voor elkaar te krijgen. Tegelijk hoor ik ook van mensen die, ondanks alle beperkingen toch weer mooie dingen maken en delen. Of die kleine berichten in de kantlijn van de krant waar iemand zomaar iets heel moois of liefs doet voor een ander. Ze zijn er echt nog, die mensen van goede wil en goede zin.

 

Met die gedachten ga ik de komende zondag ook aan. En we gaan dopen. Tenminste, dat is gezegd als de doopouders niet ook ziek worden. Want zij zijn wat snotterig, maar negatief getest. Zo kwetsbaar is het nu met al onze plannenmakerij in deze tijd. Gelukkig kunnen we wel binnen alle mogelijkheden die er zijn een mooi programma aanbieden in deze decembermaand. Check deze nieuwsbrief en de site voor alle activiteiten en reserveer!

Klik op pagina Reserveren om de links te zien

Hopelijk tot zondag!

Liefs Rolinka

Reacties zijn gesloten.