Kwetsbaarheid

Afgelopen week zaten we met tien vrouwen bij elkaar in de ZIN-kring en spraken over kwetsbaarheid. Een mooi onderwerp wat veel teweeg bracht. Het is dan ook een heel breed begrip. Kwetsbaarheid heeft te maken met grenzen, met vertrouwen, met veiligheid, met controle houden, met onzekerheid, met ‘wie ben ik en kan en mag dat wel’ … kortom, een heel scala aan woorden en emoties. Tegelijk, kwamen we achter, huist er in kwetsbaarheid ook een kracht. Wanneer je je kwetsbaar opstelt, dan laat je in ieder geval zien wie je werkelijk bent. Die oprechtheid opent, als het goed is, ook de ander met wie jij in contact treedt. Tegelijk… en daar zit dat meteen dat kwetsbare, als de ander niet zorgvuldig is, of jouw niet herkent en erkent, kan het ook een kwetsende aangelegenheid worden. Dat is een risico… Dus kwetsbaar zijn, je kwetsbaar opstellen heeft altijd het risico dat je teleurgesteld raakt. De vraag is of je bereid bent dat risico te nemen, omdat wat je ontvangt aan oprechte verbinding zo bijzonder is.  Hulp vragen, zoals op het plaatje, is erkennen dat je het alleen niet redt, maar dat je het ook zeker niet wilt opgeven en anderen nodig hebt. Dat maakt kwetsbaar, want je maakt je afhankelijk. Tegelijk, wat dat op kan leveren aan groei en verbinding is zo troostend en inspirerend… misschien toch dat risico nemen?

Komende zondag lezen we over Naomie, die zich in een kwetsbare tijd bevindt. Haar man en zoons zijn overleden en ze moet terugkeren naar haar eigen land in de hoop dat haar familie zich over haar ontfermt. Ze gaat ervan uit dat ze deze reis alleen moet maken, of liever gezegd, ze dekt zichzelf in door te zeggen tegen haar schoondochters: “ga maar, ik ga wel alleen.” Ze is zo bitter en verdrietig, dat ze haast verdwijnt in haar eigen lot. Ruth echter laat haar niet alleen. “Ik ga met je mee”, zegt ze. “Je bent niet alleen”. In de huiskamerkring hebben we met elkaar dit verhaal van allerlei kanten bekeken. Ondanks dat t best heel bekend is, kwamen tot verrassende ontdekkingen en riep het inspirerende vragen op. Welke dat zijn, hoop ik komende zondag in de viering te kunnen delen.

Een bijzondere viering, want Rosa en Lauren worden gedoopt, de tweeling van Janneke en Wim. Mooi om ook deze twee kwetsbare leventjes te vieren, te zegenen en te verwelkomen in de gemeenschap van Jezus, mensen onderweg.

Zie je zondag!

Ben je geïnteresseerd om een keer mee te doen met de huiskamerkring of de zinkring of een van de andere gespreksgroepen, check de website onder ‘meedoen’ voor meer informatie.

Reacties zijn gesloten.