Palmpasen…

Palmpasen…

Ik vind t altijd een wat smartelijk beeld, die eenzame man op dat ezeltje. Hij loopt zijn dood tegemoet. En mensen maar juichen… En dan ook nog op t laatst verraden door zn vrienden, in de steek gelaten… Het is helemaal niet zo’n jubelverhaal als de palmpasenliedjes doen vermoeden.

Het is dan ook niet gek dat deze zondag ook wel ‘passiezondag’ genoemd wordt. Op deze zondag kun je op heel veel plekken in Nederland de Matteus Passion beluisteren (en beleven, want live is wel een ervaring). Daar wordt het hele lijdensverhaal verteld en bezongen. Bach heeft dit stuk geschreven als muziekstuk voor een kerkdienst. Op deze manier kon het hele verhaal gelezen worden, tot aan de dood. En daar eindigt het met een bitter wenen “wir setzen uns mit tränen nieder”… De opmaat naar de Stille Week. Een week waar we langs hoogten en diepten van het menselijk bestaan worden gevoerd, tot in de dood zelfs en dat uiteindelijk dwars door de dood heen het Leven roept en wenkt: sta op!

Dit alles start met Palmpasen. Hosanna, red ons Heer, betekent dat. Alle hoop op die eenzame man op dat ezeltje. Om de wereld te redden van ..ja van wat eigenlijk… ik kan best heel wat bedenken nu…. De vraag is of we zijn manier, zijn weg, herkennen, erkennen en durven te ontvangen als dé manier.

Deze zondag is op een andere manier ook bijzonder. Menno Kramer zal belijdenis van zijn geloof afleggen. Een belangrijk moment voor hem en heel kostbaar en kwetsbaar om dat met elkaar als gemeenschap mee te maken. Het is natuurlijk ook feestelijk om dit mee te vieren met elkaar. Het dubbele van deze zondag wordt in dit heilige moment extra zichtbaar: Hardop uitspreken dat de weg van Jezus je zodanig draagt, dat je daar in je leven bewust voor wilt kiezen. Tegelijk weten en voelen dat we dat niet alleen kunnen doen, maar elkaar nodig hebben en bidden om Gods liefdevolle nabijheid daarbij.

Dus vieren en gedenken, dat is Palmpasen. En hopelijk met een heleboel kinderen, ook kids van de Vuurvogel zijn uitgenodigd. Ik hoop op een bijzonder begin van onze Stille Week.

Zie je zondag!

Rolinka

 

 

Reacties zijn gesloten.