Ten minste houdbaar tot – Mark en Rolinka

Voor de maand februari gingen Mark en Rolinka de uitdaging aan om minder tot geen vlees te eten. Dit viel niet mee, hieronder hun verslag.

“Een hele maand geen vlees eten, dat was de uitdaging. Zul je net zien dat ik het weekend daarvoor nog achteloos Spaanse gehaktballetjes in m’n boodschappenmandje had gegooid. Die hebben we zeer smakelijk en zeer bewust toch maar opgegeten, want weggooien zou dan helemaal zonde zijn.

Ik moet zeggen dat het echt een hele leerzame maand is geweest. Want wat een vlees je ongemerkt eet! Een plakje worst op brood, een worstje bij de borrel, gehakt door je saus, noem het maar op. Maar wij niet alleen, ook onze huisdieren zijn vleeseters. Wat te denken van die zak kippenpootjes voor Nelson of die blikjes voer voor de katten!

Nu is het wel zo, dat wanneer ik vlees eet, ik alleen biologisch vlees koop. Maar toegegeven, dat is echt wel zo’n vijf keer per week. Nu helemaal cold turkey (no pun intended) naar niets. De eerste 16 dagen gingen heel goed. We hadden Hello Fresh besteld, de vegetarische variant, zodat ik niet m’n hoofd hoefde te breken over recepten zonder vlees. We hebben wel vis gegeten, een aantal keer.

Maar na 16 dagen… toen werd het echt moeilijk. Niet dat ik snakte naar vlees, maar ik had gewoon de hele dag trek. En dat is gevaarlijk! Vooral s avonds na het eten. Stukje chocola, chippie, nootje… En ik sport best regelmatig, maar ik had weinig kracht in m’n lijf zitten. Geen idee of dat echt met m’n vleesloze bestaan te maken had, maar het zou kunnen. En eerlijk gezegd, na 16 dagen snapte ik de kikkererwten en groenteburgers ook wel.

Dus heel eerlijk: we hebben twee keer in het weekend toch een stukje vlees gegeten. En dat was toch lekker. Wel heeeeel bewust van genoten natuurlijk.

Ik ga nu zeker anders om met mijn vlees-eetgedrag. Behalve het enorme dierenleed en grootschalige vleesproductie, waarvan ik vind dat dat echt niet meer kan, vind ik het ook een vrij eenvoudige maar effectieve bijdrage aan de klimaatverandering:

Ik ben best trots op Mark dat hij zo goed en zo kwaad als het gaat heeft meegedaan. Hoewel ik vermoed dat hij bij lunch en diner-afspraken zich wellicht niet zo dapper staande heeft gehouden. Maar hij is dan ook een enorme carnivoor. Dus dit is een hele goede stap de goede richting op. Niet meer ‘zomaar vlees’. Bewust ervoor kiezen en dan ook nog eens een bewust goed stukje vlees, biologisch en/of van de lokale boer. Kortom: leerzaam en een hele effectieve manier om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat.”

Dank jullie wel Mark en Rolinka voor het mee doen aan deze challenge en jullie eerlijke verslag. Echt knap gedaan!

Wij als familie Kremer kunnen natuurlijk niet achter blijven. Wij nemen voor maart dan ook het stokje over en gaan de uitdaging aan zoveel mogelijk plastic de deur uit te werken. Ons verslag is eind maart te lezen in de nieuwsbrief. Ook voor april en mei hebben we Veenkerkers gevonden die een uitdaging willen aan gaan. Alleen voor de maand juni zijn we nog op zoek naar iemand. Wie wil dit bijzondere project afsluiten? Mailen mag naar rhkremer@gmail.com.

Hartelijke groeten,

Ronald & Hilde Kremer

Reacties zijn gesloten.