Voor zondag 26 september

We zijn nu al drie weken onderweg met Petrus. We hebben tot nu toe voornamelijk gekeken naar de persoon van Petrus. Wie was hij, waar kwam hij vandaan, hoe kwam hij aan zn naam en op welke manier ging hij om met zijn geloof en dat wat Jezus hem leerde. Alles bij elkaar genomen, hebben we een flamboyante man leren kennen. Hij was impulsief en ongeduldig, hij was een haantje de voorste en wérd zelfs een haantje de voorste. En hij twijfelde misschien nog wel t meest aan datgene wat Jezus de leerlingen wilde overbrengen.

Met deze man is wel de eerste christelijke gemeenschap echt begonnen. Hij stond daar maar mooi te preken op die Pinksterdag. En vervolgens voegde hij daad bij zijn woorden en verzamelde hij al die mensen die geraakt werden door de boodschap van Jezus, zoals Petrus hem verwoordde.

 

Hoe ging dat in zn werk in die eerste jaren na de dood van Jezus? Wat waren de peilers van die eerste groep christenen? Hoe vonden ze hun identiteit en hun manieren uit?

Een heel belangrijk onderdeel van die eerste christengemeenten was het houden van de maaltijd. Samen brood en wijn delen en zo Jezus gedenken en datgene waar dat brood en die wijn voor staat: lichaam en bloed van Christus. Een best ingewikkeld concept eigenlijk. Want dat spreekt meteen ook over een verzoening en een offer. Maar kennelijk was precies dit het hart van die eerste gemeenschap.

In de Veenkerk is al ruim anderhalf jaar geen maaltijd meer gevierd. Ja, één keer online. Dat is toch anders. Daarom gaan we het deze zondag weer met elkaar doen: brood en wijn delen. En dat zullen we uiteraard Corona-proof doen. Dus niet allemaal uit dezelfde beker drinken, maar aparte cupjes. En het brood wordt schoon aangereikt.

Ook wij worden op deze manier weer terug gebracht naar dat allereerste begin, van die allereerste groepen christenen, die de herinnering en de boodschap van Jezus op deze manier levend hebben gehouden en dat al meer dan 2000 jaar.

 

U hoeft voor deze zondag NIET MEER te reserveren. De tribune staat uit en u mag gewoon komen. Tegelijk wil ik in deze een beroep doen op uw gedeelde verantwoordelijkheid voor elkaars veiligheid. Mocht je twijfels hebben over je gezondheid, doe even een zelftestje of blijf thuis. We hebben niet voor niets die fantastische streaming! In het vertrouwen dat we elkaar allemaal een gezonde en veilige omgeving willen bieden, kunnen we met een gerust hart samenkomen.

Zie je zondag!

Hartelijks

Rolinka

Reacties zijn gesloten.