Woord van Rolinka

API key not valid. Please pass a valid API key.

Kijk eerst eens naar deze filmclip. Hij komt uit de netflixserie AD Kingdom and Empire, (helaas niet meer te zien op Netflix). Deze serie vertelt over de eerste jaren van de christengemeente op een in mijn ogen redelijk getrouwe manier. En dit verhaal is best confronterend, het verhaal van Ananias en Saffira (handelingen 4 en 5)

We zien hier ook Petrus, in de rol als leider van die eerste groep christenen. In de serie zie je hoe hij en de anderen zoeken naar manieren om vorm en structuur te geven aan de steeds groter wordende groep christenen. Best een hele klus, mag ik wel zeggen. En dan komt het er vooral op aan dat je elkaar kunt vertrouwen, zeker als je bedenkt dat die groep christenen door de romeinen en de joden onder druk stonden. In dit kleine stukje film komt veel samen. Wat is het verlangen van al die nieuwe christenen dat maakt dat ze zich aansluiten, bijvoorbeeld. En op welke manier dragen zij de boodschap van Jezus uit? Hoe geven ze hun leven vorm, wat draagt hen en wat voedt hen? En van wie is die beweging eigenlijk? Van Petrus? Van Jezus? Van God? Hoe zit dat eigenlijk, bij wie of wat sluiten de mensen zich aan?

Afgelopen dinsdagavond hebben we met een klein groepje in de Huiskamerkring deze tekst samen gelezen en besproken. En hoewel het verhaal op het eerste gezicht heel radicaal over komt, en wellicht is dat ook wel zo, zit er meer in dan je bij de eerste lezing denkt.

En nog steeds, tot op de dag vandaag, is dit verhaal voor ons als gemeente van Christus (om het even formeel te zeggen) een belangrijke pijler voor ons gemeente-zijn. Hoe? Kom as zondag om dat te ontdekken!

De kinderen gaan ook nadenken, naar aanleiding van ditzelfde verhaal, over wat zij vinden dat er nodig is om goed samen te kunnen werken. En ook wat zij zien als hun ideale kerk. Wat heb je daar allemaal voor nodig? De bouwstenen stapelen zich op.

We zullen deze zondag muzikaal begeleid worden door Edwin van Rooij, die twee extra muzikanten meeneemt, een saxofonist en een zangeres. Zoals we inmiddels wel weten van Edwin, speelt hij prachtige jazz. Het was voor deze viering wel even zoeken naar een passende vorm, omdat dit verhaal eerder om rock-muziek vraagt wellicht dan om mellow jazz. Maar volgens mij zijn we er behoorlijk goed uitgekomen. In ieder geval weer even een uur vol inspiratie, leren, luisteren, zingen en ontmoeten. Kom je ook? Reserveren is niet meer nodig, en er is plek voor jou!

 

Reacties zijn gesloten.