In de wolken zijn

In de wolken zijn
Op wolken lopen
De zon achter de wolken

En tegenwoordig zeggen we dus ook dat we data ‘In the cloud” kunnen bewaren. Een wolk aan informatie dus. En die kun je daar eindeloos ‘bewaren’ en als het nodig is kun je er ook zo bij. Moet je wel de inloggegevens hebben natuurlijk.

Met hemelvaart wordt verhaald dat Jezus door een wolk aan het zicht werd onttrokken. De wolken als beeld voor de hemel ook. Daarachter verdwijnt Jezus. Die hele hemelvaart blijft, als je het letterlijk leest, wel een wonderlijk, wolkenlijk, verhaal. Je zou t als een soort ruimtevaart-avontuur kunnen zien. Maar uiteraard is het zo niet bedoeld. Het verhaal is bedoeld om een belangrijk moment te markeren in de overgang van Jezus aanwezigheid op aarde, zijn sterven en opstanding en de uiteindelijke taak die er voor de apostelen ligt. Een overgangsverhaal dus, met veel symboliek. En ook van grote betekenis.

Komende zondag noemen we wezenzondag. Want inderdaad, Jezus is aan het zicht onttrokken, hij is zogezegd ‘ver weg in de hemel’. Alles wie hij is geweest, wat hij heeft gezegd en geleerd en vooral wat hij heeft gedaan is opgenomen ‘in the cloud’. Hij is dus niet echt weg, maar de vraag is natuurlijk: hoe komen we bij die wijsheid? Hoe krijgen wij toegang?

U voelt m misschien al aankomen: de inloggegevens ontvangen we met Pinksteren (heel flauw, ik weet t, en ondertussen vind ik m zelf ook wel geestig). Ondertussen bereiden we ons op deze ‘lege’ zondag voor op dat moment. We zijn onthand, we zijn als braakliggend bouwterrein. Hoe is dat eigenlijk? Wat doen we met deze pauze? Hoe bereiden we ons voor? En wat doet die leegte met ons?

Daar gaan we zondag over nadenken. Ik weet dat t hemelvaartsweekend is en dat er wellicht mensen heerlijk genieten van een weekend weg. Maar als u nou enigszins kunt: wees erbij. Het is fijn dat het weer kan en voel je vooral welkom. Ook als het al even geleden is dat je geweest bent. Het is goed je te zien!

Tot zondag

Rolinka Klein Kranenburg

Reacties zijn gesloten.