Ten minste houdbaar tot… Ineke Maatjes

Waar we in de Tienerdienst van vorig jaar juli mee zijn begonnen, hebben we het hele seizoen kunnen volhouden. Dat was echt geweldig. Heel erg bedankt aan ieder die heeft meegedaan en zijn of haar verslag heeft geschreven om het met ons allemaal te delen. Ineke Maatjes sluit in juni het seizoen af. We hopen net als Ineke dat het nu niet stopt, maar we hiermee met elkaar verder kunnen gaan. Ideeën zijn uiteraard welkom.

Ten minste houdbaar tot… Ineke Maatjes

De start ligt in de tienerdienst van 2021 en het einde? is nog niet bereikt, mijn ‘ten minste houdbaar tot’ gaat tenminste wel door.

Tijdens die bewuste tienerdienst werd ik goed aan het denken gezet. Naast het feit dat het bij alleen mijn eigen gedachten bleef, gingen we ook met elkaar in gesprek. We konden allemaal aangeven wat we wel zouden willen, maar er kwam ook steeds een maar.

Ik wilde graag kijken naar de mogelijkheden die ik had, wat ligt er binnen mijn bereik. Volgens mij was het tijdens het Petrus project dat Rolinka een uitspraak van Desmond Tutu aanhaalde.

Dus ik kan ook een ‘little bit of good’ doen.

De volgende dingen heb ik onderzocht.

–       Minder plastic/ minder afval.

–       vervanging voor melk

–       Voertuig bekijken

–       Wasdroger minder gebruiken

–       Vlees

Minder plastic?

Gelukt: ik heb een lege fles allesreiniger die ik steeds weer opnieuw gebruik. Ik heb zakjes poeder waarmee ik allesreiniger, glasreiniger, badkamerreiniger etc kan maken. Dit werkt allemaal best goed. Mijn shampoos en conditioner zijn vervangen door ‘bars’. Dat was wel even wennen, maar ik heb doorgezet. Gelukkig heeft Kruidvat dit nu ook van het eigen merk, dat scheelt wel erg in de kosten.

De zeeppompjes zijn zo goed als weg in huis, ik heb in de keuken, de wc en onder de douche een zeephouder gemaakt met een magneet. Hierin kan ik een zeepblok hangen. We wassen dus onze handen met een zeepblok en ook onder de douche gebruik ik een zeepblok. Dit werkt allemaal, ik zou graag nog meer willen doen om minder afval te produceren. Luuk helpt hier wel mee, hij verzamelt alles, als ik iets wil weggooien vraagt hij ‘mag ik dat hebben, daar kan ik ……. van maken’ erg creatief. Helaas verdwijnt het aan het einde wel in de prullenbak. Ik zou graag nog wat tips krijgen van mensen om mij heen wat zij doen om minder afval te produceren.

Melkvervanger? Niet gelukt. Ik heb rijstmelk, amandelmelk en havermelk geprobeerd, zowel voor in mijn koffie als mijn pap gaat er voor mij niks boven melk van de koe. Ik weet wel dat die melk eigenlijk bedoeld was voor een kalfje en niet voor mij, maar ik kan er geen afscheid van nemen. Ik gebruik wel 1 pak melk minder per week, daarnaast probeer ik in andere melkproducten wel een vervanger te zoeken (toetjes etc). Iemand nog een gouden tip? laat het me horen.

Vervoer? Deels gelukt. Ik was van plan om te gaan sparen voor een camper. Lekker met de jongens op pad wanneer we maar willen. Dit zou dan uiteraard een VW busje worden. Een oude, dus lekker diesel slurpend. Het zou mijn huidige auto vervangen. Met andere woorden ik zou zorgen voor meer en vuilere uitstoot. Ik was ondertussen al bezig met de kleine aanpassingen die ik eerder genoemd heb. Ik kreeg gaandeweg toch wat gewetenswroeging, tijd om de plannen aan te passen. Ondertussen heb ik een caravan gekocht, deze staat vast op een seizoensplek. en ik ben aan het oriënteren op een zuinige auto.

Wasdroger. Minder de wasdroger gebruiken, gewoon de was ophangen. Niet gelukt. Zoals sommige misschien wel weten heb ik niet heel veel ruimte in huis over. Toch wilde ik (midden in de winter) mijn was laten drogen aan een rekje in plaats van in de wasdroger te gooien. Tja midden in de winter. Het rekje stond er ongeveer 3 dagen en dan gooide ik het alsnog in de wasdroger. Er werden treinbanen onder het wasrekje gemaakt en Koen en Luuk zagen het vooral als een leuke tent, maar handig was het niet. Met mooiere dagen hang ik natuurlijk wel de was op buiten.

Het is mooi dat we met elkaar al best wel wat hebben ondernomen. Ik heb alle acties voorbij zien komen in de nieuwsbrieven. Laten we dit vooral met elkaar doen, want wanneer we dit samen doen blijven we elkaar ook hierin inspireren.

Misschien een keer een avondje met wat informatie en het uitproberen van producten? Wie doet er mee?

Tieners, Hilde en Ronald bedankt dat jullie onder andere mij hebben wakker geschud. Laten we hier als kerkgemeenschap vooral mee verder gaan.

 Groet, Ineke

Reacties zijn gesloten.