(H)eerlijke koffie – Wim Koelewijn

Voor Tenminste houdbaar tot ging Wim Koelewijn op onderzoek uit naar eerlijke koffie.

Kopje koffie? Zo klinkt het vaak op het werk, thuis of in de kerk. Meestal wil men er wel een scheutje melk of een schep suiker voor je in doen. Soms krijg je er zelfs een smakelijk koekje bij. Echter blijft de koffieboon een geheim ingrediënt. Waar komt deze vandaan? Wat krijgt de koffieboer betaald?

Onlangs kwam de KRO-NCRV in De prijsknaller met een aflevering over koffie. In deze aflevering wordt zichtbaar dat er een machtige koffie-industrie schuilt achter dat kopje koffie. Koffie komt uit arme landen en wordt verbouwd door koffieboeren. Deze koffieboeren krijgen onvoldoende geld voor hun koffiebonen om zichzelf te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Sterker nog, ze kunnen niet eens hun eigen kopje koffie betalen, terwijl de grote koffiemerken jaarlijks miljoenen aan winst rapporteren.

Het onderwerp ‘eerlijke koffie’ houdt mij al een tijd bezig. Voorheen kocht ik de koffiebonen van de Lidl, 1,2 kilo voor €5,99. Mooi goedkoop zie ik je denken. Maar om heel eerlijk te zijn wordt mijn schuldgevoel over het kopen van koffieknallers steeds groter naarmate ik mij verder verdiep in de wereld van koffie. Daarom heb ik vorig jaar besloten op zoek te gaan naar alternatieven die eerlijker zijn voor de koffieboer.

Deze eerlijke koffiebonen vind je voornamelijk onder het label ‘specialty coffee’. De organisatie This Side Up is een eerlijke importeur die alleen specialty coffee naar Nederland brengt. Deze organisatie gaat duurzame samenwerkingen aan met koffieboeren en zorgt dat ze eerlijke prijzen ontvangen voor de verbouwde koffie. Op hun website vind je er meer over. Zelf koop ik nu de specialty coffee bij De Koffie Sensatie uit Spakenburg. Zij hebben een samenwerkingsverband met This Side Up. Ongetwijfeld zal de lokale koffiewinkel ook een eerlijke specialty coffee hebben staan als je ernaar vraagt.

De afgelopen tijd heb ik als zeer leerzaam ervaren. Tot vorig jaar heb ik er nooit bij stil gestaan wat de gevolgen waren van mijn koffieaankopen. Het is zo gemakkelijk om die goedkope zak koffie in de winkelwagen te gooien. Ik hoop oprecht dat er steeds meer vraag komt naar eerlijke koffie en er nog vele mooie projecten worden opgezet. Wat zou er nou mooier zijn dan koffieboeren die voldoende verdienen om een kopje koffie te kunnen drinken?

Link naar de uitzending van KRO-NCRV – De prijsknaller: https://www.npo3.nl/de-prijsknaller/25-02-2022/KN_1728914

Link naar samenwerkingsverband: https://thissideup.coffee/koffiesensatie

Link naar De Koffie Sensatie: https://www.dekoffiesensatie.nl

Dank je wel Wim voor je onderzoek en je uitgebreide verslag.

In de maand mei gaat Corry van Beuzekom tijdens haar dagelijkse rondje met de hond afval prikken. Heel veel succes Corry, geweldig dat je hiermee dagelijks aan de slag gaat.

Wie wil dit seizoen in juni afsluiten met ook een challenge? Meld je aan via rhkremer@gmail.com

Hartelijke groeten,

Ronald & Hilde

 

Reacties zijn gesloten.