Ten minste houdbaar tot – Karin

Mijn challenge voor de maand november was: korter douchen… (

Als ik iets doe, dan wil ik het goed en grondig doen, dus ik had de challenge vergroot naar minder douchen.

Voortvarend had ik een plan bedacht waarbij ik om de dag zou gaan douchen en dan de gewonnen tijd zou gebruiken om een rondje te lopen. Een win-win situatie die zeker moest lukken.

Maar wat is het lastig om ingebakken gewoontes te veranderen! Ik douche elke dag vanaf mijn tienerjaren. Het is het begin van de dag, waarin ik de dag overmijmer. Een momentje voor mezelf voor het gezin beroep op mij doet en de ratrace van de dag begint. Sinds de operatie vier jaar geleden warm ik mijn spieren op en begint de dag stukken soepeler, als ik gedoucht heb. Ik lijk het zelfs nodig te hebben om lekker in mijn lijf te zitten, nu alles strammer wordt.

Het kost zes weken tijd om ingesleten gewoonten te veranderen. Ik heb alle sluipwegen ontdekt: Een bad telt niet als douchen, dus kop in het zand, dan voldoe ik toch aan de challenge. Mezelf goed praten dat ik geen vliegvakanties doe, nauwelijks auto rij en weinig vlees eet om mezelf te vergoelijken dat ik douchen zo fijn vindt.  Of als ik nu dubbel geniet, dan vind onze lieve Heer het vast ook goed. Praatjes die goed bedoeld mijn schuldgevoel verminderen.

Maar we dragen schuld aan het gebruiken van de grondstoffen van moeder Aarde. Dat kan ik niet ontkennen. Ik kan ten onder gaan aan de schuld en wijzen naar een ander dat die dat ook doet. Maar beter is een antwoord geven op de schuld die ik draag aan de voetdruk die ik achter laat. Mezelf verAntwoorden noem ik dat.

Dus wat is mijn antwoord op de challenge: ik douche bijna elke ochtend en ik geniet daar van. Niets ergers dan een voetdruk achter laten, waar ik geen plezier aan beleef. En ik doe dat bewust. Gedachteloos douchen heb ik geschrapt. En de dag overmijmeren vooraf of achteraf doe ik óók met mijn rondje buiten lopen, wat een veel minder grote voetafdruk achter laat. En daarnaast probeer ik minder vlees te eten, nauwelijks auto te rijden en geen vliegvakanties te doen. Vergoelijk ik dan mijn douchebeurt? Misschien wel. Met grote dankbaarheid, dat moeder Aarde mij dit schenkt.

Heel erg bedankt dat je wilde mee doen Karin en dank voor je verslag.
Karin geeft het stokje voor de maand december door aan Yvonne Lassche. Zij gaat in december voedselverspilling te lijf.
Wil je ook mee doen met Tenminste houdbaar tot? Mail dan even naar rhkremer@gmail.com. De maanden april, mei en juni zijn nog beschikbaar. Leuk als u/je mee doet!

Reacties zijn gesloten.