Tenminste houdbaar tot – Daniëlle

Daniëlle is de tweede die voor “tenminste houdbaar tot” een challenge is aangegaan.
Hieronder haar verslag van de maand oktober:

Tijdens de tienerdienst van de zomer werd ik me er meer van bewust dat al die shampoo flessen in de douche van ons gezin wel een enorme berg afval opleveren. Kan dit niet anders? En hoe dan? Ik zag wel eens advertenties voorbijkomen van shampoo bars maar had er nog nooit één gekocht.

Daarna werd ik gevraagd of ik de challenge aan wilde gaan om dit daadwerkelijk uit te proberen. Dus kon ik geen nee meer zeggen 😉 Daarom een shampoo- en conditioner bar besteld om de challenge aan te gaan.  Ik kreeg dit leuke pakketje opgestuurd en werd hier al direct blij van.  De bijgeleverde toelichting sprak me aan.

En toen aan de slag. Nou dat klinkt makkelijker dan het is…. Want hoe werkt dit nu handig??? Moet je eerst de bar onder water houden en dan wrijven met je handen tot het gaat schuimen of moet je de bar door je haren halen net zo lang tot het schuimt? 

 

Ervaring leert dat de eerste optie voor mij het beste werkt. Waar je bij het wassen van je haar met shampoo uit een fles al snel te veel gebruikt is dat met deze bar niet het geval. Sterker nog het schuimt veel minder waardoor ik me eerst afvroeg of mijn haar nu wel schoon werd. Eigenlijk moet je je haar 2x wassen voor een optimaal schuim-effect. Is dat nu wel zuiniger?? Nu sta ik eigenlijk langer onder de douche dan voorheen? ? Dit leverde een interessante discussie op met mijn dochter die inmiddels ook (niet geheel vrijwillig) mee doet aan deze challenge. Wat is nu beter langer onder de douche of minder plastic? Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat minder schuim ook schoon haar oplevert. 

Wel zijn er voor mij nog een paar praktische bezwaren, die door uitproberen hopelijk verdwijnen. Je moet de bar niet laten vallen (best lastig met zo’n glad blok) dan breekt hij in stukken?. Je kunt hem wel weer in elkaar kneden, maar het is geen blok meer er brokkelen dan ook makkelijk stukjes af. Ook moet je de bar niet in de douche laten liggen want dan wordt hij vanzelf kleiner als hij met water in aanraking komt. Je moet hem dus altijd uit de douche halen en hem ergens laten drogen. Dus of hij langer mee gaat dan een fles met shampoo, moet ik nog ervaren. 

Maar alle begin is moeilijk dus we zetten gewoon nog even door, het is nu nog te vroeg voor conclusies. Ik geef hierbij het stokje door aan Karin Houwing. Zij gaat proberen minder lang te douchen. Zou ze dat met een shampoo fles of shampoo bar doen? Dat horen we volgende maand.

Heel erg bedankt Daniëlle voor je deelname, het delen van je ervaringen en je mooie verslag! De tips en ideeën van de deelnemers aan tenminste houdbaar tot worden ook gedeeld op de website van de Veenkerk.
Voor Karin Houwing: veel succes in november met korter douchen!

Leuk om nog te vermelden is dat we inmiddels tot en met maart 2022 Veenkerkers hebben kunnen uitdagen.
De maanden april t/m juni zijn nog beschikbaar. Ziet u/of zie jij een uitdaging voor jezelf om de wereld net iets mooier te maken?
Mail dan naar ons via rhkremer@gmail.com.

Hartelijke groeten,
Ronald & Hilde Kremer

Reacties zijn gesloten.