“Tenminste houdbaar tot…” 

Zoals al eerder aangekondigd, is Gerdien Jonker de eerste die de uitdaging is aan gegaan na de Tienerdienst van 4 juli jl. Hieronder haar verslag voor de maand september.

“Tenminste houdbaar tot…”  dat was het thema van de Tienerdienst van 4 juli. Een dienst waarin we door de Tieners aan het denken werden gezet over de houdbaarheid van de aarde, duurzaamheid, milieubewust handelen, enz. Mede door een quiz werden we ook bewust gemaakt dat het soms in heel kleine dingen zit, waardoor je toch een bijdrage kunt leveren aan deze “houdbaarheid” (ik neem nu ook weer een broodtrommel mee in plaats van plastic zakjes…).

Aangezien ik wel erg ben van de PDCA (Plan-Do-Check-Act), en er op de plannen en voornemens tijdens die dienst ook zeker wel een “act” zou mogen volgen, kon ik natuurlijk geen “nee” zeggen toen mij de vraag werd gesteld om in de maand september met mijn voornemen aan de slag te gaan. Dit voornemen –  hoe makkelijk kan het zijn om tijdens wandelingen met de hond, met het gezin, tijdens een Pieterpad-etappe of een klompenpad onderweg vuil op te pakken – deze maand dus opgepakt.

Tijdens een zondagmiddagwandeling van 12 km in Zeist (Jagershuisroute)  – samen met man, 2 kids (altijd weer een verrassing wie van de 6 kids mee gaan) en hond (Nevah) – een variatie aan blikjes, plastic en niet nader te specificeren zaken vrolijk opgepakt en meegenomen. Het is wel een drempel om als een soort van “brave wereldverbeteraar” een wandeling te starten, uitgerust met knijper-en-afvalzak.

Leuke discussies onderweg over de zinvolheid van dit soort kleine acties, over wat er nu echt toe doet om houdbaarheid te vergroten, over de vraag of ik na afloop dit afval wel zou gaan scheiden thuis, enz. Opvallend (latere wandelingen ook) is dat wat dieper in de natuur nauwelijks afval ligt, maar vooral in de nabijheid van grotere wegen. Het is wat mij betreft praktischer (je loop namelijk wel steeds met stok-en-zak) en efficiënter om op kortere wandelingen (zoals tijdens rondje-hond in de wijk) afvalverwerking uit te voeren. Vandaar dat dit ook het vervolg werd deze maand.

Ik ben na deze maand zeker van plan om dit met enige regelmaat op de kortere trajecten (zoals in de wijk) te blijven doen; alle beetjes helpen. En natuurlijk ben ik heel benieuwd naar het vervolg van deze estafette: de ervaringen van Danielle in de maand oktober met de Shampoo Bar.

Super leuk als we met elkaar de komende tijd bewuster worden van en actiever worden in dit soort initiatieven zoals gelanceerd door onze Tieners!

Heel erg bedankt Gerdien voor je deelname, je opruimacties en je uitgebreide verslag!
Voor Daniëlle Donath: veel succes de komende maand.

Leuk om nog te vermelden is dat we inmiddels tot en met januari 2022 Veenkerkers hebben kunnen uitdagen.
De maanden februari t/m juni zijn nog beschikbaar. Ziet u/of zie jij een uitdaging voor jezelf om de wereld net iets mooier te maken? Klik hier om aan te melden.

Ben je geïnspireerd en wil je meer lezen? Klik hier

Hartelijke groeten,
Ronald & Hilde Kremer

Reacties zijn gesloten.